DC Regulatori

Dc regulatori

Tehnologija jednosmernih pogona je efikasna, pouzdana, ekonomična, jednostavna za upotrebu i relativno jednostavna za implementaciju. DC ili jednosmerni pogon pruža brojne prednosti u odnosu na AC uređaje, posebno za regenerativne i velike snage. DC ili jednosmerni pogoni su široko korišćeni u industrijskim pogonima kako bi pružili vrlo preciznu kontrolu. Naravno, frekventni regulatori (VFD) i naizmenični motori sada nude alternativu jednosmernim pogonima i motorima, ali postoje mnoge aplikacije gde se DC pogoni uveliko koriste, uključujući dizalice, brodske navoze, pogone vretena, namotače, mašine za proizvodnju papira, mašine za kablovsku industriju, drobilice, itd. zbog određenih prednosti jednosmernih pogona u ovim aplikacijama.

DC pogon je u osnovi sistem za kontrolu brzine jednosmernog motora, koji obezbeđuje jednosmerni napon da bi motor radio željenom brzinom. Ranije je promenljivi jednosmerni napon za kontrolu brzine industrijskog jednosmernog motora bio generisan DC generatorom.

Osnovne energetske komponente jednosmernog regulatora su tiristori od kojih se u određenoj topologiji formira ispravljač sa tzv.punoupravljivim mostom, koji se može povezati na trofazni ili monofazni sistem napajanja. Broj tiristora može varirati u zavisnosti od napona napajanja. Tiristorski most od 6 tiristora (u slučaju trofaznog pretvarača) ispravlja dolazno naizmenično napajanje u jednosmerni DC napon kojim napaja motornu armaturu. Upravljanje uglom paljenja ovih tiristora menja se napon na motoru. Druga važna komponenta je ispravljač za napajanje pobude: Snaga koja se primenjuje za pobudu je mnogo manja od snage armature, tako da se najčešće obezbeđuje iz monofaznog napajanja. Za napajanje pobude motora koristi se zasebni tiristorski most ili diodni ispravljač. Ostale važnije komponente su regulatori brzine, regulatori struje itd. Koji su nekada bili dizajnirani kao posebne ploče analogne elektronike, danas one su deo mikroprocesorske digitalne lektronike. Iako se suštinski u energetskom delu tiristorski regulator veoma dugo nije menjao, u delu kontrole i upravljanja ovaj uređaj se i dalje razvija, tako da u našoj ponudi možete da pronađete digitalne jednosmerne regulatore poslednje generacije.