Elektromotorni pogoni

Elektromotorni pogoni

Elektromotorni pogoni u najširem smislu obuhvataju opremu za zaštitu, uključenje i upravljanje elektromotorima, koji predstavljaju osnovni pokretački element današnje industrije, ali i mehaničke prenosnike (reduktore, remene prenosnike itd.). Elektromotori koji su u ovom smislu podrazumevani jesu jednosmerni motori (istosmerni, ili DC motori), asinhroni motori (AC motori), sinhroni motori, servo motori, a pogoski sistem obuhvata sve potrebne komponente za zaštitu, uključenje i upravljanje svim napred nabrojanim vrstama elektromotora. U savremenom trenutku najtraženiji proizvod je frekventni regulator (invertor, inverter, frekventni pretvarač) za regulaciju asinhronih elektromotora, koji uobičajeno ili povremeno u svom okruženju sadrži različite zaštitne i sklopne uređaje, ali i EMC filtere, AC prigušnice, DC prigušnice, Sinusne filtere.

Obzirom da je najveći broj uređaja u niskom stepenu mehaničke zaštite (najčešće IP20), veoma je preporučljivo da se smeste u razvodne elektro ormane većeg stepena mehaničke zaštite. Frekventni regulatori danas gotovo po pravilu osim standardne V/F regulacije, podržavaju algoritam vektorske regulacije u otvorenoj petlji, a određeni modeli algoritam vektorske regulacije u zatvorenoj petlji. Trendovi umrežavanja, povezivanja u lokalne mreže, ali i Internet otvaraju potrebu da ovi uređaji gotovo obavezno poseduju neki komunikacioni interfefejs (najčešće serijski Modbus RTU, Modbus TCP/IP, itd.), pri tome i niz opcionih komunikacionih modula za protokole kao što su Profibus DP, DeviceNet, CANopen, Profinet, Ethernet IP, BACnet, EtherCAT, ControlNET i dr.

Distribucija inteligencije dotiče i frekventne regulatore, tako da savremeni uređaji najčešće preuzimaju na sebe određene funkcije koje su ranije bile rezervisane za PLC (Programabilni logički kontroler). Razvoj frekventnih regulatora danas ide do toga da poseduju platformu za programiranje koja po performansama nije ništa slabija od snažnih PLC-ova, koja je bazirana na standardu IEC61131, i koja npr. omogućava programiranje npr. Funkcionalnog Blok Dijagrama (FBD) u slobodnom grafičkom okruženju.