HMI Ekrani, displeji, indikatori

HMI

HMI koncept

HMI je skraćenica od engleskog pojma Human Machine Interface kao dela mašine preko kojeg se ostvaruje interakcija čoveka i mašine. Primeri za to su razne vrste tastatura, displeja, displeja osetljivih na dodir. U složenim sistemima HMI je tipično kompjuterizovan i ovaj pojam se najčešće povezuje sa time.
U ponudi Momentum d.o.o. nalaze se čitav spektar uređaja, od onih koji mogu biti okarakterisani kao najjednostavniji kako po izgledu tako i funkcionalnosti do onih za teške radne uslove i primene u zonama opasnosti od eksplozije i to mali lokalni procesni indikatori, procesni indikatori na Modbus RTU, operaterski paneli, operaterski paneli-kontroleri, All-in-one kontroleri, operaterske radne stanice, PC radne stanice, Remote monitori za teške radne uslove, za posebne higijenske uslove, kao i za zone opasnosti od eksplozije.

Displeji i indikatoriNaj jednostavniji način prikazivanja procesnih veličina da bi realizovali jedan način interakcije između čoveka i procesa ili mašine, jeste korišćenjem displeja i indikatora. U osnovnoj varijanti ovaj displej ima mogućnost da korišćenjem nekoliko cifara npr. 3, 4 ili više, prikaže željenu veličinu kao vrednost u određenoj jedinici (bar, m, kg,…) ili u procentima 0…100%. To su najčešće uređaji kod kojih se cifre kreiraju pomoću LED dioda, najčešće crvene boje na crnoj pozadini, ili kod novijih modela bele boje tako da se obezbedi još bolja vidljivost. Nešto naprednija verzija displeja podrazumeva korišćenje LCD ili monohromatske OLED tehnologije, koja omogućava uvođenje i grafičkih elemenata u zapis, kao što su skale, barovi i sl., kao i cifarski zapisi lepšeg izgleda.

 

ModBUS RTU indikator

Modbus RTU indikator funkcioniše kao operatorski panel, ima 2 MODBUS RTU porta od kojih je jedan master, drugi slave. Preko master porta je u stanju da preuzme očitavanja  sa I/O uređaja, ili bilo kojeg drugog Modbus slave uređaja, obradi podatke, ispiše na displeju prikupljene i/ili procesirane podatke, kao i da ih upiše. Preko slave porta podaci su dostupni drugim master uređajima i podaci će se upisati preko drugog master uređaja u registre. Indikator obezbeđuje konfigurisanje svih parametara preko lokalne tastature ili pomoću softvera.

 

HMI visokih performansi za teške radne uslove i Ex zone

Pepperl+Fuchs nudi širok spektar uređaja za vizuelizaciju i HMI rešenja – od operaterskih radnih stanica kao što su Panel PC, Remote Monitor-i ili industrijski monitori do kompaktnih operaterskih panela visokih performansi. Naša HMI rešenja su robusni industrijski proizvodi dizajnirani za opasne zone i teške radne uslove, ali i za čiste sobe i aplikacije koje zahtevaju GMP sertifikate. Proizvodni program obuhvata i sve potrebne dodatke i druge komponente za kompletna korisniku prilagođena rešenja.

Raspoloživi dokumenti:

  • VISUNET HMI WORKSTATIONS & COMPONENTS (.pdf, ENG)

 

Veoma ekonomični pri tome snažni i bogati funkcijama HMI ekrani serije C7 i C10

 

ALL-in-one kontroleri

Kombinujući u jednoj kompaktnoj jedinici kontroler, interfejs prema operaterima, ulaze/izlaze (I/O), i komunikacione mogućnosti, OCS (Operator Control Station) proizvodi nude pogodno rešenje za proizvođače opreme, integratore i krajnje korisnike.

  • XLe GRAFIČKI OCS – Kompaktni kontroler niske cene sa ugrađenim ulazima/izlazima, grafičkim displejom, i MicroSD™ memorijskom karticom
  • XLt TOUCH SCREEN OCS – Novi kompaktni All-in-One kontroler sa 3.5″ touch screen displejem, ugrađenim ulazima/izlazima, i MicroSD™ memorijskom karticom.
  • XL4 COLOR TOUCH SCREEN – Najnapredniji 1⁄4 DIN All-in-one kontroler. Ugrađen TFT touch screen 32000 boja, ugrađenim ulazima/izlazima, mrežnim opcijama, MicroSD™ memorijskom karticom, USB portom prilagođen za različite male do srednjih aplikacija.
  • XL7 COLOR TOUCH SCREEN – 7” WVGA TFT All-in-One kontroler sa dualnim Ethernet & CAN portom, ugrađenim ulazima/izlazima, visokom rezolucijom, LED pozadinskim osvetljenjem, velikom procesorskom snagom, mogućnošću online programiranja
  • XL10 VGA COLOR TOUCH SCREEN OCS – Novi, 10.4″ VGA touch screen All-in-One kontroler, sa ugrađenim ulazima/izlazima, grafikom u boji, i MicroSD™ memorijskom karticom.